Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak akva, esnek ve sessiz bir strüktürda olmalı, kılıklı bir aromaya ve tekdüze yanmayı katkısızlayacak taliıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pürus” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok şiddetli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de birşunca bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en dikkat etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakınlarında bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada zevk maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime amade yenmek bâtınindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülküsel rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro rutubet değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde bâtınilen bir puro ülküsel rutubet değerlerinde bâtıniliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu rutubet değerleri de kimisine nazaran gayet amelî ve bâtınilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken farklı bir zat bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir valör olduğunu ve asla bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk rutubet ayrımı beyninde gidip gelmeden daima aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değemekimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değemektirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, kötü azalır ve bâtınimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça kötü artar, bâtınimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna gün ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en çok valör bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah madde vasati 6 ay içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet verme üzerine yerleşmiş bu tertibat sıcaklıktan bağımsız olmadığı bâtınin mukannen bir gün içinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca şu denli alev değemekimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet değeri çıkarmak bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu valör iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz şiddetli rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o gün farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in mütemadi ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en çok opsiyon olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet alma hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. şeb gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde şiddetli rutubet değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
İlk Yorumu Siz Yapın